Приключи успешната инициатива на Център „МАРИЯ” – „НАДЕЖДА ЗА ДЕЦА, ПРЕЖИВЕЛИ НАСИЛИЕ”

Срещали ли сте деца, които растат в страх, болка, срам и вина? Деца, които виждат ежeдневните скандали и посегателства между родителите си?
Така Ася Георгиева и Ива Димитрова от екипа на Център „Мария” стартираха едномесечна кампания за набиране на средства в каузата, подкрепена от екипа на Фондация BCause -експертна организация, насърчаваща хора, организации и общности да преобразяват живота, като развиват дарителството и социалните инвестиции.

Работа по инициатива за прилагането на Програма "Сигурен старт"

През месец януари, екипът на Център "Мария", с подкрепата на Фондация "Лале", започна работа по инициатива за прилагането на Програма "Сигурен старт"  (можете да изтегите програмата тук) , по проект "Да подкрепим семейството". Целта на Програмата е да се подкрепи семейството като система, за да се ограничат рисковете от изоставяне, малтретиране и неглижиране на децата.
Дейностите по проекта са планирани за 2 общини на област Велико Търново - Горна Оряховица и Полски Тръмбеш, в срок от 30 месеца и са подкрепени от ръководствата на двете общини.

Награда в конкурса „За Енджиотата и хората“ 2020

Център „Мария” спечели годишната награда  в конкурса „За Енджиотата и хората“ 2020 с единодушното решение на журито за есето на психолога Донка Петрова ”Заедно е чудесно”. /ГРАМОТА - виж тук/

ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО В ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЗА 2020 г.

Текстът на програмата е в прикачения файл - изтеглете тук.

В община Елена стартира проект срещу домашното насилие

 

В община Елена стартира проект срещу домашното насилиеОбщина Елена и Център „Мария” в Горна Оряховица продължават сътрудничеството си в изпълнението на съвместна инициатива „Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново“. Целите на проекта са продиктувани от нуждите на деца и семейства в риск от насилие, малтретиране и изоставяне, с които Център „Мария” се сблъсква от години.

В Елена стартира проект срещу домашното насилие

Община Елена и Център „Мария” в Горна Оряховица продължават сътрудничеството си в изпълнението на съвместна инициатива „Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново“. Целите на проекта са продиктувани от нуждите на деца и семейства в риск от насилие, малтретиране и изоставяне, с които Център „Мария” се сблъсква от години

Увеличава се насилието върху родители от собствените им деца

Видео репортаж на ЕК Царвец:

http://ekcarevec.com/view.php?id=8596

Людмила Цветанова и Донка Петрова от „Център Мария”: Домашното насилие ескалира, става по-брутално и жестоко

 

Людмила Цветанова и Донка Петрова от „Център Мария”: Домашното насилие ескалира, става по-брутално и жестоко


Случаите на домашно насилие нараснаха с една трета в някои държави от ЕС след въвеждане на извънредното положение, твърди документ на Европейския парламент. Държавите членки трябва да предоставят на жертвите по-гъвкави възможности за съобщаване на насилие,

С 20 000 лева Програма „Ирис” ще финансира проект на Център „Мария”

С 20 000 лева Програма „Ирис” ще финансира проект на Център „Мария”

Проектът „Реална помощ за семействата – ще се справим ЗАЕДНО”  на горнооряховското Сдружение „Център Мария” бе сред първите четири, одобрени от новата Програма „Ирис”, която е създадена специално да подкрепя най-уязвимите групи на обществото, пострадали от кризата с коронавируса.

Програма „Ирис“ е създадена по инициатива на фондация „Работилница за граждански инициативи“, Български дарителски форум и Национална мрежа за децата. Управлява се от фондация „Работилница за граждански инициативи“. Програмата подкрепя проекти на граждански организации, читалища и инициативни групи в помощ на засегнати от COVID-19 уязвими деца и техните семейства.